7 Eylül 2017 Perşembe

Vatandasliga hazirlaniyoruz

Eveet artik son donemece geldik. Indefinite Leave To Remain (ILR) vizesinin (sinirsiz oturum) 1. yili doldu ve artik daha da geciktirmeden vatandaslik hazirliklarina baslayalim dedik.

Malum bir Turk olarak eger kazanilmis bir hak varsa hemen o anda kullanmaya programlanmisiz. Cunku kullanmadiginiz bir hak yarin orada olmayabilir. Emeklilikten Askerlige kadar yasadigimiz tecrubeler bunu ogretti bize.

Basvurudan once iki tane yeterliligi ispatlamak gerekiyor. Ingilizce ve Life in UK
Esim burada koleje devam ettigi icin oradan aldigi level 1 ingilizce sertifikasi var ancak benim sinava girmem gerekiyor. (Kanunlar sanirim gene guncellenmis. Kolejden alinan sertifika basvuruda gecerli olmadigindan gecerli sertifika sinav merkezinden tekrar bir sertifika alinmasi gerekiyormus).  Ingiltere icinde iki ayri merkezin sinavlarinin vatandaslik icin gecerli oldugunu okudum. Trinity College ve British Council. Ben de bana en yakin Trinity College'den sinav icin randevu aldim. Sadece konusma ve dinlemeden olusan bir sinav olacak. Sinava girince nasil birsey oldugunu yazarim.

Diger sinav Life In UK. Ingilterenin sosyal, tarihsel, islevsel bilgileri ile genel kulturden olusan bir sinav. 24 Sorunun 18ini dogru cevaplarsaniz geciyorsunuz. Ingilizlerin kendileri bu sinava girse buyuk ihtimalle yuzde 5-10 kadari ancak gecer. sorularin yarisi cok kolay. Calismadan da bilinebilecek genel bilgiler veya  mantik yuruterek bulunabilecek cevaplardan olusuyor. Ancak geri kalanin icinde oyle sorular var ki cevabi kesin olarak bilmeniz gerekiyor. Gallerde vitray ve oymacilik yapan bir sanatciyi da sorabiliyorlar, olimpiyatlarda 50 sene once altin madalya almis birini de. Sinava hic hazirlanmadan girerseniz genelde 1-2 soru ile kazanamiyorsunuz ama hazirlanip girerseniz ya 1 soru ile geciyor ya 1 soru ile kaliyorsunuz. Denemek isteyen buyursun : https://lifeintheuktests.co.uk

Kisaca aslinda para kazanmanin degisik bir yolunu bulmuslar.  Ingilizce sinavi £150 Life in UK sinavi £50

Bir de bu sinavlara biz Ankara Anlasmasi ile gelenler ILR'den sonra giriyoruz ama bu sadece bizim icin boyle. Diger tum vize tiplerinde ILR almadan once bu sinavlara girilmesi gerekiyor.

Ingilizce sinavi icin rehber niteligindeki bir kitabi, randevu asamasinda £25'a alabiliyorsunuz. Ayrica youtube'da da video ornekler mevcut. Life In UK icin resmi calisma kitaplarini amazon'dan veya herhangi bir kitapcidan bulmak mumkun. 2 tip kitap var. Birinde sorular ve cevaplar birinde konu anlatimlari var. Artik hangisi isinize daha cok yarar kendiniz karar vereceksiniz. Ayrica internette ornek sinavlar bulmak da mumkun.

Sinavlara adresinizi ve kimliginizi ispatlayan dokumanlarla gitmek sart yoksa giremiyorsunuz ve paraniz da yaniyor. Pasaport, vize karti ve ehliyet ile gitmeyi planliyorum. Sinavlardan sonra gorusuruz.

2 yorum: