Emlak Sozlugu

Emlak konusunu arastirdikca yeni seyler ogreniyor insan. Bunlarin tamamini resimli ve kapsamli bir sozlukte toplayayim diye dusundum o yuzden de bunu blog kaydi degil  her zaman ulasabileceginiz bir sayfa haline getirmek daha akillica geldi.

Ev Tipleri

Detached

Herhangi baska bir evle ortak duvari olmayan mustakil evlere detached denir. 
Detached

Semi Detached

Bir duvari baska bir eve bitisik evlere semi detached denir. asagidaki resimde mesela iki tane ev birbirine yapisik olarak insa edilmis. 
Semi Detached

Terrace

Her iki tarafindan baska evlere bitisik evlere denir. Yani hem saginda, hem solunda duvarlar baska evlerle ortaktir.
Terrace

End of Terrace

Terrace evlerin uclarina denir. ortadakilere gore tek bir duvari ortak oldugundan semi detached gibidirler. Genelde terrace'a gore daha pahali olurlar 
End of Terrace

Town House 

Uc katli dar evlerdir.

Twon House

Bungalow

Tek katli evler. Genelde yaslilarin tercih ettigi bir ev turu (malum merdiven yok) 

Bungalow

Cottage

Genelde kirsal alanda bulunan ama sehir icinde de rastlayabileceginiz eski tarz ingiliz evleridir. 1 veya 2 katli olabilirler. Basik ve karanlik oldugundan genelde safkan ingilizler tarafindan tercih edilirler. :)
Cottage

Flat

Bildigimiz apartman dairesi. Yalniz bunda dikkatli olun mesela 4-5 odali bir evi ortadan ikiye bolup flat diye kiralamak da yaygin. 
Flat

Retiretement House

Ancak emekli olduktan sonra belli bir yastan itibaren yerlesilen apartman daireleri. Bunlarin ozelligi yaslilara ozel birtakim imkanlar sunmasi. Mesela ortak kullanim alanlari, minibus, saglik hizmetleri vs. 

Mimari Ozellikler

Victorian

Uzmani degilim ama eski tip yuksek tavanli evler. Genelde cok ferah fakat bir o kadar da eski oluyorlar. 

Edwardian

Tudor Style

Tudor Style

Sokak Tipleri

Cul De Sac

Cikmaz ama sonunda arabayi manevra yaptiracak yuvarlak bir alan olan cikmaz sokak. bu yuvarlagin ortasinda bir ada olabilir de olmayabilir de. 

Dead End 

Bildiginiz cikmaz sokak. 

Mulkiyet Tipleri

Council 

Maddi durumu iyi olmayanlara devlet tarafindan verilen evlere deniyor. Belli bir muddet sonra sahipleri bu evleri satabiliyorlar. Bu evlerin oldugu muhitler genelde bir getto havasinda. Pek iyi bir komsuluk ve guvenlik beklememek lazim.

Ex Council

Devlet tarafindan verildikten sonra sahibi belli bir muddet gecince evi satabiliyor demistik. Iste satildiktan sonra o ev Ex-Council haline geliyor. aradan gecen zaman icinde ex-council evler gayet duzgun bir semte donusse de uzun bir muddet getto olmaya devam ediyorlar. 

Freehold

Bildiginiz ev satin alma durumu. Yani tapusu sizde ve ev size ait demek. Evin uzerinde bulundugu arazi de sizin tabi ki.

Leasehold

Evin arazisine sahip olmuyorsunuz ancak uzerindeki binanin uzun bir donem icin kullanim hakkini aliyorsunuz.. Bir arkadasim 999 yilligina almisti evi mesela. Yine tapunuz var ama sureli. 

Shared Ownership

Muteahhit firma ile eve ortak sahip oluyorsunuz. Mesela evin sadece %25 ini aliyorsunuz bu takdirde muteahhide kiranin %75ini odeyerek oturuyorsunuz. Sonra bir %25 daha alip kiranin yarisini oduyorsunuz. Sonunda da evin tamamini alip sahibi oluyorsunuz.

Evdeki Eklentiler

Extension

Eve bir yanindan ekleme yaparak evi genisletmeye deniyor. Kendi eviniz var ve bunu yapmak istiyorsaniz ciddi uzun bir surece hazirlikli olun. Cunku bagli oldugunuz council'a mimari plani gonderiyorsunuz. Onlar binbir denetlemeden gecirip komsulariniza bir itirazlari olup olmadigini soruyor ve onay veriyor. Sonra insaat asamasi ve ara kontroller geliyor en sonunda da verdiginiz plana ne kadar uygun oldugu en son bir kere daha denetleniyor. Uygun degilse yikilabiliyor

Conservatory

Kis bahcesi veya camekan diyebilecegimiz catisi kiremitten olmayan bolumler. Cati kiremitse extension cunku. Izin almaniza gerek yok belli olculer icinde oldugu  muddetce yaptirabiliyorsunuz. Sadece bu camekan alan ile evin arasindaki duvari kaldirmaniza izin verilmiyor. 

Shed

Bahceye konulan kucuk klubecik veya buyuk sandiklar. icine iste bahce esyalari, arac gerec vs koyuyorsunuz. izne tabi degil. 

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Bizde yakın zaman da londra ya taşınmayı düşünüyoruz.Türkiyedeki evimizi satıp bir ev almak istiyoruz ama ilanlarda gördüğümüz leasehold freehold gibi açıklamalar var.Kelime anlamı olarak anladık ama uk de leasehold ev almak nasıl bişey uzun bir süre mesela 125 sene kiralamış oluyoruz galiba.Sonrasında satışta bir dezavantaj oluşturuyormu?Ne gibi olumsuzlukları var freeholda göre?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre Bey,
      Leasehold ile aldiginiz evi 125 sene icin aldiginizi farzedersek, bundan 10 sene sonra satmak istediginizde kalan 115 senesini satabiliyorsunuz. Tabi dogal olarak fiyati etkileniyor bu durumdan. Bir de Leasehold evlerde aylik veya yillik olarak arazi icin bir tur aidat ve varsa isletim masraflari odemek durumunda kalabilirsiniz. Almadan once mutlaka bu konuyu emlakci ile veya avukatinizla konusun. Bazi apartmanlarda bu ikisinin toplami ciddi rakamlara ulasabiliyor.

      Sil