31 Ekim 2015 Cumartesi

Is Basvurusu ve CV hazirlamak

Bu konuda o kadar cok mail aldim ki ayni seyleri yazip durmak yerine bu konudaki herseyi bir yazida toplamak daha mantikli geldi.

Ilk defa dokumantasyon formatinda bir yazi yaziyorum. Bakalim nasil olacak ?

CV Hazirlamak

Turkiye'de 20 yillik bir is hayatim oldu ve bunun buyuk kisminda masasnin diger tarafinda oturuyordum. Yani bir hayli fazla CV inceledim. Turkiye icin en cazip CV nin nasil hazirlandigini biliyordum. Ancak Ingiltere'de bazi seyler farkli. Buradaki format kisaca soyle 

1 - Kisisel bilgiler 

Bu bolumde ad soyad yas vs bulunuyor bildiginiz gibi. Ancak CV nizi iki ayri formatta hazirlayin birinde bu bolumde iletisim bilgileriniz olsun, digerinde olmasin. Acentalar sizin CV nizi sirketlere gonderirken iletisim bilgilerinizin CV uzerinde olmasini istemiyorlar. 

2 - Career Objective 

Burada slogan gibi bir bolum yaziyorsunuz. Cok uzun degil ama iste soyle birisiyim, boyle isler yaptim ve su sekilde hedeflerim var diye bir yazi. 

3 - Computer knowledge

Tabi ben yazilimci oldugum icin bu sirada bu var. Baska bir is yapiyorsaniz isinizle ilgili bilginizi yazarsiniz. 

4 - Professional Experience

Sondan basa dogru calistiginiz isleri alt basliklar halinde yaziyorsunuz. Ise giris cikis tarihleriniz (yil olarak yazabilirsiniz) Sirket adi, o sirkette ne gorevde bulundugunuz, hangi teknolojileri kullandiginiz, ve neler yaptiginizi kisa paragraflar halinde yazin. 

5 - Accomplishments 

Bir CV'deki en onemli bolum burasi. Neredeyse ilk olarak buraya bakiliyor diyebilirim. Burada daha onceki is tecrubeleriniz sirasinda neler yaptiniz da neler degisti gibi deger kattiginiz isleri yaziyorsunuz. Mesela benim is konumda daha onceki bir is yerinde arama prosedurunu multi thread olarak yeniden dizayn edip yazmam sayesinde arama hizi %300 artti bu da satislarda %60 artisa sebep olmustu gibi birsey var. 

6 - Personal Interests

CV deki bir diger cok onemli bolum de bu. 5. maddeden hemen sonra bunu inceliyorlar. Hobileriniz, bos zamanlarinizda neler yaptiginiz onemli. buraya kitap okur muzik dinlerim gibi degil, detayli bir sekilde hobilerinizi yazmaniz gerekiyor. Mesela ben fotograf cekmekten hoslanirim dedikten sonra bazi orneklerin bulunabilecegi flickr adreslerini de yazdim. 

7 - Courses and Certificates

Bildiginiz gibi hangi yilda nagi kurslara katildiginiz ve varsa aldiginiz sertifikalari listeliyorsunuz. 

8 - Education 

En sonda olmasina dikkat ettiniz mi ? sadece son mezun oldugunuz okul ve mezuniyet yiliniz ile mezun oldugunuz bolumu yazmaniz yeterli. Altina ek bir bolumde de bildiginiz dilleri yaziyorsunuz. 


CV lerinizi ozenerek ve delillerle (web adresleri ile vs) desteklemeniz sansinizi artiracaktir. 

Nereden Baslanacak

Ankara anlasmasi ile geldiginize gore kontratli islere bakmak disinda yapabileceginiz birsey yok malesef. Kontratli bir ise baslayabilmek icin de asagib yukeri her yer Ingiltere tecrubesi ariyor. Turkiye'de ne uluslararasi sirketlerde cok buyuk basarilara imza atmis olmanizin hic bir degeri yok gibi birsey. Bircok kapi ilk sorudan sonra kapanacak sasirmayin. Ve o ilk soru da her zaman ingiltere'de is tecrubelerinizin ne oldugudur. Ancak umut herseydir. Sansinizi artirmak icin yapabileceginiz birseyler var. 

Web Siteleri

Reeds, Totaljobs, CVLibrary gibi sitelere CV nizi birakmakla basliyorsunuz. Sonrasinda kendi ilgilendiginiz konu ile ilgili kontratli isleri arayip basvurularda bulunun. Hepsine saldirin. Bunlar o anda size donemeseler de ilani veren acenta tarafindan takip edildiginden bir sekilde dikkatlerini cekmenizi saglayacaktir. Bir yere yaptiginiz basvuru o yer icin olmasa da belki 1 ay sonra baska bir is icin sizi aramalarina sebep olabiliyor. 

LinkedIn

Asagi yukari bugunlerde is bulma acentalarindaki dogru adamlarla temasa gecebilmenin kilit noktasi bu site. Alabildigine ozenli bir sayfa hazirlayin. kendiniz hakkindaki herseyi yazin ve sonra recruitment agent'lardaki contract departmanindaki adamlara arkadaslik talebi gonderin. Zaman icinde cok kritik bir networke sahip olacaksiniz. Web sitelerinde ilanlar daha yayinlanmadan size linked in uzerinden veya mail ile ajanslar ulasip isleri haber veriyor olacaklar. 

Size bir ipucu da, bulundugunuz bolgede kontratli calisan birini bulun ve onun kontaktlarindan hangi acentalarda, konuyla ilgili kimlerle iliskide oldugunu inceleyin. Dogru insanlari arayip bulmanin en entkili ve kolay yolu bu olacaktir. 

Dil Sorunu

Bircok takipcim dil konusunun engel teskil edip etmeyeceginden endiseleniyor. Buradaki bircok sirket farkli ulkelerden calisanlarla calismaktan dolayi dil konusunda oldukca hosgorulu. Sizin anlatilani anlamaniz ve zorlaniyor da olsaniz konusuyor olmaniz yeterli. Bilgisayar ile ilgili konularda zaten konusmaniz pek gerekli degil. 

Is basvurularinda sizinle gorusenler sizin teknik bilginiz kadar mevcut ekiple kolay kaynasip kaynasamayacaginiza da bakiyorlar. O yuzden konusamiyor olsaniz bile rahat olmaniz guleryuzlu olmaniz sizin icin cok daha onemli. Yapabiliyorsaniz birkac kucuk espiri ile rahat davranabildiginizi gostermek cok dogru bir yaklasim olacaktir. 

Sehir secimi

Ingiltere'de sirketler birkac sehirin etrafinda toplanmamislar. Ulke capinda her yere dagilmis durumdalar. Kucucuk sehirlerde hatta koylerde cok buyuk uluslararasi sirketlere rastlamak mumkun. O yuzden size belli bir yer onermem imkansiz. Sadece IT sirket yogunlugu olarak birinci sirada Londra ve ikinci sirada da Manchester geliyor diyebilirim. Ben Manchester'da yasiyor olmama ragmen bir onceki donemde en cok is teklifinin Cambridge ve hatta en guney bolgelerden geldigini soyleyebilirim. Bu tamamen sans meselesi. 

Evli iseniz bir yere yerlersmek ve cevresinde is aramak mantikli iken bekar iseniz isin oldugu sehire gitmek ve gecici yerlesimlerde bulunmak cok daha mantikli olabilmekte. 

Ucret tespiti / Faturalama

Eger Ingiltere'de yeni iseniz is ilaninda yazan gunluk ucrtetin altini onermek size sans verilmesini saglayabilir. Cunku acentalar mesela gunluk £300 verecegini soyluyorsa buyuk ihtimalle sirketle £350 ye anlasmistir. Yani onlar aradaki fiyat farkindan para kazaniyorlar. Acenta sirkete fatura keser siz acentaya fatura kesersiniz. Para konusunda tek muhatabiniz acentadir. Dolayisiyla onlarin kar marjlarini artirdiginizda bazi rakiplerinizi elemeniz konusunda size bir avantaj saglanabilir. 


Diger konular

Bir acenta ile calisarak kontratli bir ise girecekseniz sizin Limited Sirketinizin olmasi sarttir. Daha onceki yazilarimda kendi limited sirket acma tecrubemden bahsetmistim. Gercekten yarim gun falan suren kisa bir islem ancak is aramaya baslamadan once sirketinizi acmis Limited sirket icin banka hesabini olusturmus olmaniz gerekiyor. Genelde kontratli isler cok hizli davranmaniz gereken isler oldugundan haydi yarin basliyorsun dendiginde sizin bir iki gun icinde limited sirket acilis evraklarini ve banka hesap bilgilerini acentaya gondermeniz gerekecektir. Sirket yarim gunde acilkiyor evet ama banka hesabi actirmak kimi zaman 3-4 haftayi bile bulabiliyor.  (Ben Barclays ile calismanizi oneririm. En hizli onlar reaksiyon veriyordu) Ve tabi arkasindan bir de sahsi hesap acmaniz lazim ki her ay sirket hesabinizdan kendinize maas gibi bir para transfer edip o parayi kullanabilesiniz. 

Evet sanirim hersey bu kadar.. 

Bols sans. 



2 yorum:

  1. Ali Bey. Yazınız için çok teşekkürler. Yılların birikimini bir nefeste anlatmışsınız. Bende bir solukta okudum. Blogunuz sayesinde bir çok insana yol gösteriyor ve bu konuda çok önemli bir boşluğu dolduruyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim tekrar çok sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydali olabiliyorsam ne mutlu bana.. Bol Sans..

      Sil