28 Haziran 2018 Perşembe

Banka Ekstresi

Bugun Ticketmaster denen sirketten bir e-mail geldi. Haftasonu online bir saldiriya ugramislar ve belli bir periyod dahilinde bilet almis olanlarin banka bilgilerinin disariya sizmis olabileceginden supheleniyorlarmis. Dedikleri tarih araliginda ben de bilet aldigim icin beni de bilgilendirmisler.

Banka hesabima girip herhangi bir anormallik var mi yok mu bakayim dedim. Malesef birsey anlamak imkansizdi.

2 gun once HMRC'nin (Maliye bakanligi diyelim) bana vergi iadesi icin gonderdigi ceki bankaya goturmustum. Onlar da hesabima aktardilar. Fakat bankadan cikar cikmaz online'dan girip baktigimda hesapta goremedim. Elimde receipt olmasa suphelenecektim ama sonra dedim ki "dur hele bir arayalim bakalim internette, kesin vardir bir killigi" ve evet 3 gun icinde hesaba gectigini yaziyordu.

Yapilan harcamalar da cogunlukla toplamdan dusuluyor ama kalem olarak hesaba hemen yansimiyor.

Anlasilmadi di mi ?

Diyelim ki hesabinizda 100 lira var. 20 liralik bir cafe harcamasi yaptiniz. Hesabinizda su sekilde gozukuyor.

Bakiye : 100
Kullanilabilir bakiye : 80


Alttaki detaylarda ise bu konuda tek bir satir yazmiyor. 2 gun sonra bir bakiyorsunuz hesap soyle

Bakiye : 80
Kullanilabilir bakiye : 80

Cafe ................................... 20

Simdi bunu gunde 5-10 kalem olarak dusunun

Hesap 2 gun oncesi icin duzenli iken son 2 gun icin dogru durust bir sey anlamak imkansiz halde oluyor.

Bir de buna hesaba gecmesi beklenen ceki de ilistirin. Yani hem arti hem eksi hareket olsun. Oldu mu? Bir de boyle bir mail aldiginizi hayal edin. Hesaba bakiyorum iki bakiye arasinda ucurum var ama topluyorum cikartiyorum carpiyorum boluyorum bir turlu o rakama gelemiyorum. Muhtemelen hesap aslinda normal ama otomatik odeme, normal odeme ve cek derken hareket kalemleri olmadan tam bir bulmacaya donmus.

Bir bilgisayar programcisi olarak anlayamadigim sey ise nasil olur da toplama yansiyan harcama kalemlere yansimaz. Bu nasil bir transaction'dir ki iki kademede hesaba yansiyor.

Nerden baksan tutarsizlik, nerden baksan ahmakca.

2 yorum:

  1. Selamlar, genelde bu tip harcamalar pending transactions adi altinda gorunuyor. Recent transactions kismina girip, pending transactions secenegini arayin Ali bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O malesef her bankada yok. Ornegin benimkinde boyle bir secenek yok.

      Sil