8 Haziran 2019 Cumartesi

Yazilim icin interview

Merhaba

Daha once is bulmaya yonelik bir yazi yazmisim https://macrop-changinglife.blogspot.com/2011/11/

Sonra CV hazirlamak ve basvurmak uzerine bir yazi yazmisim https://macrop-changinglife.blogspot.com/2015/10/is-basvurusu-ve-cv-hazirlamak.html

Bu sefer interview / mulakat surecinden bahsedecegim.

Eveet, ilanlara baktiniz, size uygun ilanlardan birine basvurmaya niyetlendiniz. CV'nizi ilana gonderdiniz ve ilani veren acenta da sizin CVnizi ilgi cekici buldu ve sizi aradi diyelim. Bu arada direk calisilacak firmaya basvuru yok denecek kadar az. Eger boyle bir durum olursa acenta ile ilgili yazdiklarimi silin kafanizdan, gerisi aynen gecerli.

Acenta sizi aradiginda sizi kisaca tanimak isteyecektir. Ne tarz konularda uzmansiniz, uzmanliginiz ne derecede, ne kadar tecrubelisiniz gibi. Bu asamada bazilari size referanslarinizi da sorabilir ki ilk isinizde en zor kisim bu asama olacaktir. Ingiltere'de referans gosteremeyince bazen direk ustunuzu cizebiliyorlar.  Bu gorusme esnasinda sadece onu biliyor musun bunu biliyor musun tarzi bir konusma gerceklesecek. Sonrasinda size isi, is ortamini kisaca anlatacaklar ve eger olumlu bir intiba birakabilirseniz, acenta, basvurmak istediginiz ise sizin CV'nizi gonderebilmek icin sizden yetki yazisi isteyecektir.

Bu da kisaca acentanin gonderdigi maile "I agree...", "I confirm ..." tarzi bir cevap yazmaktan ibaret.  Yalniz is arama surecinde o kadar cok ilana basvuruyorsunuz ki hepsi birbirine girebiliyor o yuzden tavsiyem mutlaka bir yerde not tutun. hangi ise hangi tarihte hangi acenta uzerinden basvurdunuz ve kime yetki yazisi verdiginizi bilin. Cunku ayni is icin farkli acentalar size yaklasacaktir. Eger birini yetkilendirdiyseniz digerini ayni is icin yetkilendirmek sorun yaratabilir.

Bu asamada belirtmeden gecemeyecegim. Ayni is icin farkli kontrat fiyatlari ile karsilasabilirsiniz. Hatta gordugum en buyuk fark bir acentanin gunluk £500 verdigi ise baska acenta fiyat kirip isi almak icin £300 olarak yaklasiyordu. Is bir universitenin isi idi ve 500 veren akredite olmus acenta olmasina ragmen, fiyat kiran acenta isi aldi. Bir muddet sonra bunlari taniyip ona gore bir tutum icine giriyorsunuz zaten ama basta muhim olan ilk isinizi almak oldugundan acimayin siz de fiyat kirin.

Ve acenta sizden onayi aldiktan sonra CV'nizi ilgili sirkete gonderir. Sirket sizinle ilgilenirse acentaya donerek sizinle bir ilk gorusme ayarlamasini ister.

Acenta sizi arar ve ilk gorusmenin tarihini ve saatini tespit edersiniz. Bu ilk gorusme genellikle telefonda gerceklesir. Ancak bazi durumlarda elemana olan ihtiyacin aciliyetine gore direk sirket merkezinde yuz yuze de olabilir. Bazi durumlarda acenta size bir test veya ornek proje gonderir ve bunu o gun icinde yazarak github'a yuklemenizi ister.

Ilk gorusmede size isi anlatip sizi tanimaya calisirlar. Sonrasinda teknik sorular gelebilir. Bu sorular kimi zaman tanim, kimi zaman soyle soyle olursa ne yaparsin tarzi yorum sorulari olacaktir. telefondaki mulakat sirasinda maksimum 10 soru ile karsilastim simdiye kadar. O yuzden mulakattan once basvuracaginiz yazilim dili ile ilgili "interview questions" diye bir google aramasi yapip neler sourlabilir anlamakta hatta tanimlar icin kopyalar hazirlamakta fayda var. Zira tanimlari cok cok duzgun yapmanizi bekleyebiliyorlar.

Sonrasinda on elemeyi gecerseniz sirket acentaya ikinci bir gorusme icin randevu talebi ile doner.
ikinci gorusme yuzyuze olur. Bu asamada sizden bir test cevaplamaniz, ornek bir proje yazmaniz, mevcut bir kodda iyilestirme yapmaniz, farkli kodlara bakarak yorum yapmaniz, istenebilir. Bazi yerlerde onunuze bir bilgisayar koyup yapmaniz gereken isi soyleyip odadan cikarlar ve belli bir muddet sonra donup ne yaptiginiza bakarlar. Eger github'a proje gondermeniz istenmisse o projeye ek bir modul yazdirtabilirler. (o gonderdiginiz projeyi hakikaten sizin yazip yazmadiginizi anlamak icin)

Bu asamayi da gecince zaten acenta size hala musaitseniz ve kabul ediyorsaniz imzalamaniz icin kontrati gonderir. Kontratta notice period'a ve odeme kismina bakin. Adil bir notice period verilmis mi iki taraf icin de ayni sartlar mi gecerli veya adil olmasa da makul mu inceleyin ve ona gore imzalayin.

Imzayi attiktan sonra acenta sizden asagidaki dokumanlari isteyecektir.

  • Pasaport fotokopisi
  • Vize fotokopisi
  •  Business hesabinizin hesap numarasi ve sort code'u (sube kodu) 
  • Business hesabinizi ispat eden bir statement (ekstre) vs bir dokuman
  • Limited sirket kurulus dokumanlari
  • National Insurance Number (bunu henuz almadiysaniz sonra gondereceginizi soyleyin kabul ederler)
  • Professional Indemnity Insurance (bunda limit normalde 1 milyon pound ama bazi acentalar illa 5 milyon pound olacak diye tutturuyor. Ben boyle diyenlere iyi madem iptal edin o zaman kontrati diye blof yapiyorum ve hemen geri adim atiyorlar. Cunku kabul edilmis bir elemani ve kontrati riske atmaya cesaret edemiyorlar) 
Bunlardan sonra ise baslamadan once acenta sizi arayarak ilk gun saat kacta gideceginiz ve kiminle goruseceginizi, kilik kiyafet kurallarini hatirlatan kisa bir konusma yapar. 

Ve ise baslarsiniz. 

Bu arada asagidaki sureclerden biri veya bazilari hatta bazen hepsi uygulanabilir. Hazirlikli olun.
  • Telefon mulakati
  • ikinci telefon mulakati
  • Online Test / ornek proje gelistirme
  • Yuzyuze mulakat
  • Yuzyuze test / ornek proje gelistirme
  • Skype uzerinden online mulakat. (bana henuz bu denk gelmedi ama uzaktaki sirketler boyle yapabiliyorlar)
Kontratli islerde surec maasli islere gore hizli ilerler. Genelde en gec 2 hafta icinde ilan cikisindan ise baslama asamasina gelinilir. Maasli islerde 5 ayi bulan surecler gordum. Cunku maasli islerde notice period (ihbar suresi) isin kritikligine gore cok cok uzun olabiliyor. 

Bir de isi aldiktan sonrasi icin size tavsiylerimi yazayim.

  • Mutlaka  iyi iliskiler kurun ki ardinizdan iyi referans versinler
  • Ise basladiktan sonra gelen acenta telefonlarina ve maillerine cevap verin. Su tarihe kadar kontratim devam ediyor sonrasinda musaitim deyin ki not alsinlar. 
  • Meetup / konferans gibi sosyal aktivitelere katilip cevrenizi genisletin. Acentalarda calisanlari taniyinca ilan cikmadan size haber verebiliyorlar. Bu rekabetci ortamda boyle bir olay altin degerinde.
  • Diger kontratlilarla aranizi duzgun tutun, bol bol yardimlasin ve baginizi koparmayin, boylece onlar da gittikleri islerde eleman ihtiyaci oldugunda size haber verirler.  


Ne diyelim... Bol sans!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder