24 Haziran 2016 Cuma

Sonun başlangıcı - Brexit

Brexit konusunda öngörülen sonuç gerçekleşti malesef. Henüz bir uzmandan açıklama duymadım ancak görünen o ki Ankara Anlaşması otomatikman geçersiz kalacak.
Vatandaşlığa henüz geçememiş veya Indefinite Visa alamamış olanlar bu durumdan nasıl etkilenecekler kestirmek zor. Normalde bir haktan faydalanıyorsan kanun değise bile senin durumunu etkilememesi gerekiyor. Ancak 1+3+x gibi bir süreçte artıların arkası henüz kazanılmamış bir hak olarak degerlendirilebilir mi ondan emin değilim.
Aslında cevap beklediğim vize başvurusu geldiğinde içinde ipuçları barındıracaktır. Eger yine +1 uzatma verirlerse bu seneye uzatmayacaklar demek olabilir.

En doğrusu spekülasyon yapmak yerine bir uzmana bunu danışmak sanırım. Bir bilgi alır almaz yayınlayacağım.

İngilizler açısından durumu değerlendirirsek, bütün ülkenin kaderini yaşlı muhafazakar işsiz ve cahil çoğunluk belirledi. Bu aşamada önce İskoçya ardından İrlanda Birleşik Krallık'tan ayrılacaktır. İngiltere kolay telafi edemeyeceği bir nitelikli iş gücü açığı ile karşı karşıya kalabilir. (Bu, ülkedeki AB vatandaşlarını ne kadar hızla tahliye edeceğine bağlı.) Doğal olarak ekonomik açıdan çok da parlak olmayan bir süreç gelecekmiş gibi gözüküyor.
Göreceğiz....


6 yorum:

  1. Herşeyden önce hakkınızda hayırlısı olsun. Umarım emekleriniz boşuna gitmeyecektir. Sonuçta bu yaşlı nüfusla ingilterenin durumuda ortada.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Ali bey,

    Suan UCL'de master yapmaktayim ve biter bitmez Ankara Antlasmasina basvurmayi dusunuyorum. Acaba Turkiye'den mi yoksa Londra'dannni basvurmami onerirsiniz? Bu konuda farkli fikirler mevcut.

    Umuyorum Brexit, AA'nin vatandasliga giden yokunu tikamaz.
    Sevgiler,
    Idil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Idil Hanim,
      Bildigim kadariyla su aralar Turkiye'den basvurulara daha hizli cevap veriliyor. Ingiltere'den basvurularda cevap suresi 4-5 ayi bulurken Turkiye icin surenin 3 hafta civarinda oldugunu duyuyorum.
      Brexit muhakkak birseyleri etkileyecektir ancak neyi etkileyecegini su anda kestirmek imkansiz.

      Kolay gelsin

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar. Bizde haziran 2018 gibi Ankara Antlaşmasına başvurmayı düşünüyoruz. Ancak o zamana birikimimiz olacak. Brexit icin ne düşünüyorsunuz? Gec kalır mıyız? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu yorumdan ziyade teknik bilgi gerektirdiginden beni asar. o yuzden bu konuda yorum yapmaktan ziyade bir vize danismani olan Nusra Hanimin bir linkedin yazisini paylasayim sizinle.

      https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6318470795593154561

      Sil