1 Ekim 2016 Cumartesi

Çöp İşleri

Daha önce çöp konusuna değinmişmiydim bilmiyorum ama ciddiyetle üzerinde uğraşılması gereken konulardan birisi de ÇÖP.

Bir eve geçtiğinizde 4 ayrı çöp konteyneriniz (bin) oluyor. Renk kodlarına göre içlerine ne atacağınız değişiyor. Mesela benim oturduğum Trafford bölgesinde 



Mavi - kağıt
Siyah - Cam plastik metal
Yeşil - Bahçe atıkları ve yemek artıkları (ki bu konuya detaylı girmekte fayda var)
Gri - Genel çöp.

Renkler bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. İçerikler aşağı yukarı aynı. Ancak içerikleri ayırt ederken yine bölgeden bölgeye uygulama farklılıkları olabiliyor. Mesela bir bölgede her türlü plastik siyaha giderken bir başka bölgede içeceklerin ambalajı siyaha yiyeceklerin ambalajı olan plastikler griye gidebiliyor. 

Yemek artıkları da patates nişastasından yapılan özel çöp torbalarına konup ağzı bağlanarak bahçe çöplerinin arasına konuyor. Bu poşetler sadece bu iş için üretilmiş ve plastik değil. Yani doğada hızla kaybolabilecn bir yapıda. 

Bazı bölgelerde yemek artığı çöp poşetlerini belediye verebiliyor. Mesela bizimkindeki uygulama şu şekilde; yeşil çöpüun sapına bir tane bu poşetten bağladığınızda ertesi hafta çöpü toplarken bir rulo poşeti üzerine bırakıyorlar. 

Mesela çöpe sığmasına, metal ve plastikten imal edilmiş olmasına rağmen eski bir kaykayı siyah çöpe atmak mantıken doğru gelse de anında uyarı almanıza sebep olabiliyor. Bisiklet çamaşır makinesi TV radyo yatak vb büyük çöplerin çöp toplama merkezlerine sizin tarafınızdan ulaştırılması gerekiyor. 

Uyarı demişken o konuyu da anlatayım. 

Eğer çöpünüzün kapağı tam kapanmıyorsa, yani normalden fazla doldurduysanız çöpü o hafta almayıp üzerine uyarı kağıdı bırakıyorlar. 

Eğer çöpleri karıştırıp yanlış içerik attıysanız bir uyarı kağıdı yapıştırıyorlar ve çöpü almıyorlar. Bu uyarılar galiba 3 den sonra para cezasına dönüşebiliyor. 

Yine bölgeden bölgeye değişmekle birlikte her sokağın bir çöp toplama günü var. Siz o gün çöpünüzü kapının önüne erişilebilir bir yere çıkarmakla yükümlüsünüz. Eğer bahçenin içinde girişten uzak bir noktadaysa almıyorlar. Ama eğer çok yaşlı veya sakatsanız belediyeye bir  başvuruda bulunup çöpünüzün çöp günlerinde bahçeden ön tarafa çıkarılmasını talep edebiliyorsunuz. 

Rastgele sokağa veya bir arsaya bırakılmış bir buzdolabı mesela belediyelerce ciddiye alınan bir sorun ve araştırma yapılabiliyor veya şikayette bulunulduğunda ciddiye alınıyor. Bu tip ortaya çöp bırakılmasına 'Fly Tipping' deniyor. 

Apartmanda oturuyorsanız yine apartmanın temin ettiği renklere göre ayrılmış çöplere atıyorsunuz ancak bu sefer bahçe dışına çıkarma işi sizde değil.

İş yerleri için durumlar daha da farklı ama üzerine yazı yazacak kadar çok bilgim yok. Sadece iş yerleri çöplerinin toplanması için para ödüyorlar ve her fazladan attıkları çöp onlara ayrıca fatura ediliyor diye biliyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder